Index Om oss Uppsättningar Biljetter Galleri Information Kontakt
 

 

Ulla Türsch

1937-12-18 - 2008-08-11

Ulla Türsch, född i Härnösand, kom i kontakt med underhållningsbranschen redan som liten flicka då hennes föräldrarna drev hotell- och restaurangrörelse i Lidköping. Det turnerade många revyer och operetter på den tiden. De valde att bo hos Ullas föräldrar trots att de spelade i Skara eller Skövde. Ullas pappa hade en motorseglare, m/s Ulla, och brukade bjuda ut teaterfolket på en tur på Vänern på söndagarna. Ulla dansade balett och läste lyrik. Trots att hennes föräldrar var mycket roade av att umgås med teaterfolk sa pappan nej när deras sladdbarn ville bli skådespelare. Det var inget riktigt arbete. Hans dotter skulle inte bli någon taskspelare. När Ulla sen flyttade till Stockholm provade hon in till Radiotjänst. Hon ville läsa dagens dikt. De bad henne att återkomma när hon hade fått bort sina tjocka norrländska L.

Ulla återkom aldrig. I stället började hon att arbeta på ett bokförlag och kom sedan till SMHI:s väderlekstjänst. Det ledde henne till Luftfartsverket och arbete som briefing officer, en slags väderleksinformatör som hjälper piloterna att planera flygningarna.

När Ulla fortfarande bodde i Stockholm var hon med i Knäpp Upp gänget en tid. Dock inte som skådespelerska, utan som biljettkassörska. Det var i samband med detta som Ulla på senvåren 1957 träffade den tyske scenarbetaren Werner. Den 21 september var de förlovade, och på annandagen stod bröllopet. Ett giftermål var den enda chansen för Werner att få stanna i Sverige.

Ulla och Werner flyttade en hel del under sina år tillsammans. I deras spår har lokalrevyer blommat upp, i Högdalen, Spånga, Örebro, Genarp och Lund. Det var en personlig tragedi som gjorde att familjen blev trelleborgare 1978. Lundarevyn gick med 80 000 kronor i förlust och Ulla blev betalningsskyldig eftersom båda kompanjonerna avled. För att få loss pengar sålde familjen sin villa i Lund och flyttade till Norra Gylle. Mellan åren 1982 till 1998 var Ulla en av de drivande krafterna i Trelleborgsrevyn.

Ulla berättade en gång att en av de finaste komplimangerna hon hade fått genom åren var från en dam. Hon tyckte att Ulla hade snygga ben. Benen hjälpte henne också att få en plats i Malmörevyn 1963. Hon hade sjungit och läst en monolog när Mauritz Lewinsson bad henne lyfta på kjolen. När han hade sett hennes ben var hon antagen.

1998 lämnade Ulla Trelleborgrevyn förgått. Den sista uppsättningen hon var med i hette "Moster Lotta" eller "Familjens Skräck". Naturligtvis spelade Ulla rollen som "moster Lotta" och fy vad hon var elak. Hon älskade att spela den rollen, men så passade den också henne som handen i handsken. Hon fick rikliga tillfällen att ta ut svängarna ordentligt, domdera, fräsa, improvisera och demonstrera sin plastik och goda pricksäkerhet i repliken. "Maken till satkärring har man  sällan sett sedan Wahlbergs speciella favorit Julia Caesars glansdagar i Tantolunden i huvudkommunen", skrev Jan Olsson i Trelleborgs Allehanda. En värdig sorti för en liten men stor primadonna.

 

Håkan Widerström Sleman

     
© Trelleborgsrevyn 2011